Historien bakom bomberjackan

Säg bomberjacka och de allra flesta tänker på en nylonjacka i olivgrön färg. Innertyget ska vara orange och jackan bärs tillsammans med stålhätteskor och rakat huvud. Tyvärr är det denna bild som fortfarande lever kvar hos många även om det var på 80-90 talet som bilden växte fram.

Idag säljs det bomberjackor i flera olika färger och det är allt färre som minns den tid som höll på att förstöra bomberjackans rykte för alltid.  Men finns det då något i jackans historia som låg bakom att skinheads tog den som sin under en kort period?

Namnet på jackan kommer från andra världskriget. Det var då som skinnproducenten Leslie Irwin började sy fårskinnjackor till de piloter i RAF (Royal Air Force) som skulle försvara Storbritannien mot de tyska flyganfallen.

Efterfrågan blev enorm. Inte bara för att Storbritannien rustade så mycket de kunde för kriget utan också eftersom piloterna älskade den varma och vindtäta jackan. Det var i detta läge som jackan fick sitt namn – bomberjacka – just efter att bombplanens piloter bar dem. Men ännu var de av skinn och inte alls orange.

Efter andra världskriget blev dessa jackor även populära bland civilbefolkningen samtidigt som militären insåg vikten av att utveckla varma och funktionella jackor till sina piloter. När nylonet blev populärt syddes en ny pilotjacka i detta material och den nuvarande bomberjackan började ta form. Det var fortfarande i första hand en varm och vindtät jacka som blev omtyckt tack vare dess funktion.

Senare bytte jackan färg och även modell vilket gjorde att militären inte längre använda den klassiska bomberjackan som standardjacka för piloterna. Men jackan levde vidare civilt och det är någon gång på 70-80-talet som den erövras av skinhead.

Den jackmodell som utvecklades för att värma de piloter som bekämpade en rasistisk ideologi hade nu hamnat på en subgrupp som snarare sympatiserade med denna ideologi.

Idag finns det mängder av jackor som benämns som bomberjacka. Dessutom finns det de som faller under kategorin pilotjacka. Av dessa två är det pilotjackan som närmast ser ut som de ursprungliga bomberjackorna.